김치소 만들기, 배추 1개 용, Kimchi Paste for each chinese cabbage
배추 1개 절임용, Salted chinese cabbage
Soked the cabbage in the salt water, spread a little salt in the thick part of cabbage
put cabbages upside down in 5 hours for balancing saltness
배추 1개, Chindese Cabbage 1 EA (2.5~3kg)
소금 200그램, Salt 200g(배추의 7%, 7% of Cabbage)
물, Water (경도, Hardness 50~100 mg/L) 1 liter (소금의 5배, 5times of Salt)
배추 소 채 만들기
Slicing radish, onion, carrot, and green onion with 4~5cm length for paste
무, Raddish 700g
파, Green Onion 10ea
양파, Onion 2ea
당근, Carrot 1ea
부재료, Additional uses if you have
갓, Mustard greens 100g, 미나리, Watercress 60g 새우젓, Salted shrimp 25g, 생굴, Oyster 20g, 생새우, Shrimp 30g, 참기름, Sesame Oil, 깨소금, Sesame 적당량, Small amount
김치소, Kimchi Paste
마늘 1통, A Clove of Galric 40g
생강, Ginger 10g
양파, Onion 1ea
고춧가루, Red Pepper Powder 100g
멸치액젓, Enchoby sauce(fish sauce) 45g
사과, Apple 1/2
유기농 설탕, Unrefined Sugar 14g
찹쌀 풀, Boiled Sticky rice powder
(찹쌀가루, Sticky rice powder 14g +경도 100 물, Hardness 100 Water 150ml)
양배추, Cabbage 1/4
모든재료를 믹서에 갈아서 만들어진 찹쌀풀에 넣어 섞어준다,
Mix all the prepared ingredients using a blender, and with boiled sticky rice powder
찹쌀풀 만들기, How to Prepare Boiled Sticky rice powder
찹쌀가루를 차가운 물에 넣어 섞은 후 걸쭉할때까지 끓이고 식힌다, Mix sticky rice powder in the cold water, and boil it will be thick stering to prevent to be burnt in the bottom of the pot
- 찹쌀 가루가 없으면 찹쌀을 갈아 끓인후 다시 한번 갈아준다, Blend sticky rice and boil to thick when you could not find sticky rice powder. Blend once more after boiling
- 고추가루는 고추가루와 매운 붉은 고추를 비율로 넣어줄수 도 있다, Chilli powder mixed and used with chilli pepper blended.
물의 경도와 발효, Fermentaion and water hardness
물의 경도가 연수이면 발효하는 재료에서 미네랄을 배출하게 만든다, 물에 적당한 미네랄이 있으면 수분 H2O 의 흐름을 원할하게 하여 재료 안팍으로의 플루이드의 흐름을 원활하게 한다, 연수는 발효에서 피해야 될 물이다.
If the water is soft (the minerals have been removed) then it will suck the minerals out of the foods you are fermenting. If your water is balanced with minerals it allows the easy flow of H2O in and out of the cells of the body, balanced mineral and electrolyte content can influence the way fluid shifts in and out of our cells
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